"Trebuie să fim o capitală economică!"
Cristi Manolache, preşedintele Partidului Ecologist Român şi candidat al acestei formaţiuni politice la Primăria Bacău, este nemulţumit de dezastrul economic din oraş. Am discutat pe scurt acest aspect, încercând să punctăm principalele probleme cu care se confruntă Bacăul.
Reporter: Întâi şi întâi, să facem o scurtă clarificare, dacă nu aveţi nimic împotrivă. Domnule Manolache, de ce vi se spune „Legionarul”?
Cristi Manolache: Mi se spune aşa pentru că am petrecut opt ani în Legiunea Străină şi sunt mândru de acest lucru. Acolo mi-am format caracterul, am învăţat ce înseamnă ordinea, încrederea, solidaritatea. Am primit cetăţenia franceză pentru serviciul militar ireproşabil şi astfel am continuat o relaţie mai mult decât strânsă cu autorităţile franceze din Bucureşti.
Rep.: Dacă am lămurit această chestiune, să trecem la problemele Bacăului… Prin urmare, cum vedeţi situaţia economică din oraş?
C. M.: Sincer, nu o văd deloc bine. De 22 de ani oraşul a decăzut constant şi acest lucru este vizibil. Nu s-au creat locuri de muncă, nu s-au făcut investiţii care să aducă plus-valoare în Bacău. Şi efectele le resimţim cu toţii: au dispărut marile fabrici, forţa de muncă a migrat, tinerii nu mai stau în Bacău pentru că şansele le sunt limitate…
Rep.: Dar nu este vorba de o realitate valabilă la nivel naţional?
C.M.: Nu tocmai. Există şi exemple pozitive, dar acestea nu au fost urmate de Bacău. Este cazul Clujului, unde chiar dacă au plecat cei de la Nokia, infrastructura a permis atragerea altor investitori. La fel Suceava, Braşovul, chiar Galaţiul. Noi am rămas în urmă. S-a demolat totul, dar în loc nu s-a pus nimic care să producă…
Rep.: Şi există vreun vinovat?
C.M.: Dacă ar fi doar unul, probabil că de mult s-ar fi luat măsurile necesare. Dar este un cumul de factori care s-au combinat şi au dus Bacăul în prăpastia în care se află astăzi. Putem vorbi de lipsa de viziune a celor ce s-au perindat pe la conducerea oraşului, de grupurile de interese care au văzut banul public ca pe o sursă de îmbogăţire, de privatizările defectuoase şi aşa mai departe…
Rep. Dar se poate face ceva pentru a redresa Bacăul?
C.M.: Am convingerea că acest lucru poate fi făcut. La fel cum am convingerea că Bacăul poate şi trebuie să devină capitala economică a Moldovei. Cheia pentru a ajunge acolo unde dorim este să avem planuri bine făcute pe termen mediu şi lung şi, bineînţeles, să avem şi relaţiile necesare pentru atragerea de investitor
Pot să duc Bacăul în fruntea Moldovei!
Rep.: Concret, ce aveţi în gând pentru Bacău?
C.M.: Vreau şi pot să duc Bacăul în fruntea Moldovei din punct de vedere economic. Sunt cetăţean francez şi în această calitate am legătură permanentă atât cu ambasada, cât şi cu Camera de Comerţ a Franţei. Există dorinţa de a investi în Bacău, deja am demarat discuţii în acest sens, dar în acelaşi timp trebuie să fie un parteneriat serios, ceea ce nu este cazul în situaţia actuală.
Rep.: Cum vedeţi un parteneriat serios?
C.M.: Simplu. Un parteneriat cu cărţile pe faţă, în care autorităţile au în vizor interesul comunităţii, nu interesele proprii. Un investitor are nevoie de facilităţi, care să îl atragă. Are nevoie de reţea de canalizare, de energie electrică, de infrastructură rutieră, de scutiri de taxe şi impozite. Aceste facilităţi nu sunt însă oferite de actuala administraţie, la fel cum nu au fost oferite nici înainte. Din acest motiv, Bacăul a decăzut constant timp de 22 de ani…
Rep: Fonduri europene?
C.M.: Sunt esenţiale pentru o dezvoltare durabilă. Eu unul sunt sătul de promisiuni repetate în vânt de atâţia ani. Fondurile mult lăudate nu au ajuns în Bacău şi ceea ce s-a făcut, s-a făcut în mare proporţie din bugetul local şi din împrumuturi bancare care au ajuns la cote fabuloase.
Rep.: Sunteţi un cotestatar al actualei administraţii?
C.M.: Nu. Sunt un cotestatar al vorbelor goale, al investiţiilor făcute după ureche, al lipsei de viziune. Cei ce conduc acum Bacăul au făcut cât au putut, cât au fost în stare să imagineze. Dar şi-au atins din plin limitele. Pentru viitor este nevoie de un alt program, de o altă viziune. Acest program va fi făcut public în curând iar băcăuanii vor avea posibilitatea să aleagă între o viziune pe termen mediu şi lung şi lipsa totală de viziune a celor ce sunt în momentul de faţă la conducerea oraşului.
Sursa: Primarul meu-Bacau
No Response to ""Trebuie să fim o capitală economică!""
Leave A Reply